Jak przechowywać produkty spożywcze, by dłużej zachowały świeżość, a nasza lodówka zużywała mniej energii? Dlaczego nie należy wkładać gorących potraw do lodówki i gdzie powinniśmy przechowywać konkretne produkty żywnościowe oraz w jakiej temperaturze?
Specjalista ds. żywności radzi.
Ustaw odpowiednią temperaturę dla konkretnych produktów
Surowe mięso odpowiednio przygotowane (umyte, osuszone schowane do pojemnika) przechowuj w temperaturze 0-2 stopni Celsjusza. W takiej samej temperaturze powinny być przechowywane ryby. Schowaj je w pojemniki, by ich zapachem nie przeszły pozostałe produkty. Olej i oliwa mogą być po otwarciu przechowywane przez trzy miesiące, w temperaturze 6-7 stopni Celsjusza. Owoce i warzywa wymagają delikatnego schłodzenia o temperaturze 9-10 stopni.
Przechowuj konkretne produkty na odpowiednich półkach
Mięso surowe i ryby przechowuj na samym dole lodówki, gdzie jest najzimniej (około 2 stopnie Celsjusza). Masło i jaja nie potrzebują aż tak mocnego schłodzenia, dlatego przechowuj je na drzwiach lodówki. To też odpowiednie miejsce dla chrzanu, musztardy, olejów. Mleko i przetwory mleczne (sery, kefiry) przechowuj na środkowej półce. Owoce i warzywa przechowuj w pojemnikach na dole lodówki.
Zostaw przestrzeń między produktami
Zbyt przeładowana lodówka skutkuje tym, że powietrze nie ma przestrzeni, by cyrkulować, a zatem utrzymać odpowiednią temperaturę.
Przechowuj żywność w pojemnikach.
W ten sposób dłużej zachowają świeżość, a szynka czy pieczone mięso nie będą obsychać. Potrawy nie będą też przejmować od siebie zapachów.
Żywność z krótką datą do spożycia trzymaj na wierzchu
Z przodu lodówki trzymaj produkty, które trzeba zjeść jak najszybciej oraz takie, po które często się sięgasz. To zapobiega zbyt długiemu pozostawianiu drzwiczek otwartych. Dlaczego należy jak najszybciej zamykać drzwi lodówki? Ponieważ wtedy zużywa mniej energii.
Pozbywaj się wody
Woda, która gromadzi się w lodówce, np. wskutek wylania się, sprzyja powstawaniu pleśni, a także szybszemu psuciu się warzyw i owoców.
Poczekaj, aż dania ostygną, nim włożysz je do lodóki
Dlaczego nie wolno wkładać do lodówki gorącego dania? Ponieważ urządzenie będzie musiało przeznaczyć dodatkową energię, by je schłodzić i wzrosną rachunki.
Zamrażaj to, czego nie zjesz
Większość produktów można przygotować do zamrożenia, np. włoszczyznę opłukać, obrać, pokroić w talarki i zamrozić gotowy zestaw rosołowy. Zamrażać możesz też gotowe obiady (po schłodzeniu ich), surowe mięsa, owoce sezonowe, chleb.