Skąd zaopatrywać restaurację w wodę mineralną?

Woda w restauracji powinna być tania dla restauratora i darmowa dla gości, jeśli nie jest filtrowana czy dodatkowo wzbogacana o składniki odżywcze. W Europie Zachodniej standardem jest podawanie na początek wody, na życzenie klienta w dzbanku zupełnie za darmo. Dopiero w momencie, w którym klient zażyczy sobie wody o specjalnych właściwościach, zostaje mu podana karta i może wybierać spośród kilku lub kilkunastu typów wód gazowanych i niegazowanych.

Woda ze sklepu

Najłatwiej poszerzać swoją ofertę bazując na wodzie zakupionej w hipermarkecie, gdzie mamy ogromny wybór i każda butelka dostępna jest od ręki. Niestety podliczając koszt zakupu i doliczając do tego marżę, może się okazać, że cena butelkowanej wody zakupionej w hipermarkecie za 2 zł za butelkę (1,5 litra), powinna być serwowana w naszej restauracji w cenie 2 zł za szklankę (0,5 litra). To może odstraszać, więc warto szukać tańszych, ale sprawdzonych źródeł dostaw.

Umowa z producentem

Podpisując umowę z producentem wody mineralnej, mamy pewność, że nie przepłacamy. Po podpisaniu umowy za litr wody mineralnej (nie źródlanej) zapłacimy od 20 do 90 groszy. Woda będzie do nasz dostarczana w baniakach wymiennych, a nie butelkach, więc dobrze wpłyniemy na środowisko i zaoszczędzimy na odpadach. To zdecydowanie najlepsze źródło dostaw z tym tylko problemem, że producent niekoniecznie będzie chciał się zgodzić na współistnienie w naszej karcie razem z innymi markami. Korzyść jest więc pośrednia, bo mamy tanią wodę, ale tylko z jednego źródła. Nasi kelnerzy będą więc zmuszeni odpowiadać tym bardziej wymagającym klientom, że mamy tylko jeden rodzaj wody. Takie rozwiązanie na pewno w części restauracji się sprawdzi, ale są i takie miejsce, gdzie konieczne jest serwowanie więcej niż wód jednego producenta.

Zakup w hurtowni wód

Podstawowymi zaletami zakupu wody mineralnej w hurtowni są:

  • Niska cena
  • Szeroka oferta
  • Możliwość renegocjacji umowy

Przy hurtowym zakupie wody mineralnej, możemy się spodziewać ceny od 20 do nawet 40 procent niższej niż w przypadku wody ze sklepu. Taki typ zaopatrywania się w wodę ma jeszcze jeden plus, a mianowicie, woda jest bardzo zróżnicowana. W hurtowniach możemy dostać wodę najtańszą w 10-litrowych baniakach, gdzie cena za jeden litr nie przekroczy 40 gorszy, ale możemy też zamawiać wody bardzo ekskluzywne. Takie w szklanych butelkach oferowane gościom za minimum 5 zł za butelkę 0,33 ml. To bardzo podnosi prestiż restauracji, ale nie jest potrzebne każdemu. Stąd warto udać się do hurtowni i zapytać w jakich pakietach możemy wodę zamawiać i czy umowa może być modyfikowana w trakcie jej trwania. W obecnych czasach warto korzystać z internetowych hurtowni, które oferują wodę w jeszcze niższych cenach z darmową dostawą. Z ofertą takiej hurtowni możesz zapoznać się pod linkiem: https://spozywczo.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *