Grupy produktów spożywczych

W dzisiejszych czasach produkty spożywcze dzieli się na kilka podstawowych grup. Oczywiście nie każdy musi żywić się tym samym, dlatego też warto dobrać dla siebie pożywienie z odpowiedniej grupy i wcielić takie jedzenie w swoją codzienną dietę.

Pierwszą grupą produktów spożywczych są oczywiście produkty zbożowe. Dostarczają one do organizmu białko roślinne oraz niezbędne węglowodany, poza tym działają na organizm zakwaszająco. Drugą grupą są produkty mleczne, które zawierają w sobie dużą ilość białka, wapnia oraz fosforu. Wpływają one bardzo pozytywnie przede wszystkim na wzmocnienie gości, proces rośnięcia oraz wzmocnienie zębów. Kolejną grupą są produkty spożywcze, w których skład wchodzi mięso, drób oraz ryby i różnego rodzaju wędliny. Są one źródłem białka, tłuszczów oraz fosforu, którego nigdy w organizmie za dużo.

Jaja oraz masło i śmietana

Czwartą grupą produktów spożywczych są jaja, bogate w białko, tłuszcze oraz żelazo. Również działają one na organizm zakwaszająco podobnie, jak większość produktów z innych grup spożywczych. Piąta grupa to masło oraz śmietana. W nich z kolei zawarta jest duża ilość tłuszczów, które są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Kolejną grupę stanowią inne tłuszcze, natomiast siódmą grupę tworzą ziemniaki. W ziemniakach znaleźć można ogromną ilość węglowodanów, chociaż nie powinno się ich spożywać zbyt dużo. Mają one działanie alkalizujące na ludzki organizm.

Warzywa oraz owoce

Ósmą grupę produktów spożywczych tworzą warzywa i owoce z dodatkiem witaminy C, z kolei dziewiątą warzywa i owoce z dodatkiem karotenu. Obie te grupy zawierają w sobie produkty bogate w błonnik, który musi być dostarczany do ludzkiego organizmu zwłaszcza w młodym wieku. Dziesiąta grupa to pozostałe warzywa i owoce, natomiast jedenastą stanowią produkty strączkowe, w których można znaleźć dużą ilość błonnika roślinnego, węglowodanów, wapnia oraz żelaza. Ostatnią grupą produktów spożywczych są cukier oraz słodycze. W nich znajdują się głównie węglowodany i nie powinno się ich dostarczać do organizmu w zbyt dużych ilościach.